0
Veelzijdige barokstad tussen het Zwarte Woud en de Elzas

Veelzijdige barokstad tussen het Zwarte Woud en de Elzas

Verborgen parels in Baden-Württemberg: cultuur en natuur in Rastatt

Barokke architectuur, cultuur en natuur: Rastatt heeft het allemaal. Deze verborgen parel in Baden-Württemberg heeft alles voor een fijne stedentrip. Wandel door het centrum en bewonder de architectuur, geniet vooral in de zomer van het ruime culturele aanbod of stap op een fiets en verken de natuur rondom de barokstad. Door de centrale ligging is Rastatt ook het perfecte startpunt om de Elzas of het Zwarte Woud te ontdekken. Lees snel verder en laat je inspireren. 

Residenzschloss en Schloss Favorite

Het hart van barokstad Rastatt wordt gevormd door het barokke Residenzschloss (Residentiepaleis) met zijn prachtige baroktuin. Dit indrukwekkende gebouw heeft de bijnaam "Badisches Versailles", omdat het op Paleis van Versailles bij Parijs is gebaseerd. Het is het oudste barokke residentiepaleis in Zuid-Duitsland en wordt beschouwd als een van de mooiste in Duitsland. Opgericht in de vroege 18e eeuw voor het markiezenpaar Ludwig Wilhelm en Sibylla Augusta, huisvest het nu het Museum van de Vrijheid en het Museum van Militaire Geschiedenis. Niet ver daarvandaan vind je Schloss Favorite (Paleis Favorite) in het district Förch, oorspronkelijk gebouwd als een jachthuis en gebruikt door Sibylla Augusta als zomerresidentie. Tegenwoordig kun je er haar unieke collectie glas, porselein en aardewerk bewonderen of een wandeling maken door de Engelse tuinen.
Het Residenzschloss is een van de iconische gebouwen in de stad | Paul GörtnerHet Residenzschloss is een van de iconische gebouwen in de stad | © Paul Görtner

Stad naar barok ontwerp

Er valt veel te ontdekken in het stadscentrum van Rastatt. Als je door de straten loopt, merk je snel dat hier niets aan het toeval is overgelaten. Het Residentiepaleis is het middelpunt van de stad. Daaromheen is de rest van de stad opgebouwd. Een wandeling door het stadscentrum is een must als je meer over de architectuur en stedenbouw wilt weten. Langs de Historische Route vind je talloze fonteinen, kerken, parken en natuurlijk het Residentiepaleis. Je kunt het stadscentrum ook uitstekend verkennen tijdens een rondleiding, bijvoorbeeld met een hofdame en een nachtwacht in kostuum, of tijdens een fietstocht langs de historische hoogtepunten van Rastatt.
De St. Alexanderkerk is het stralende middelpunt van Rastatt | Paul GörtnerDe St. Alexanderkerk is een iconisch gebouw in Rastatt | © Paul Görtner

Winkelen en genieten

Naast barokke hoogtepunten biedt Rastatt ook volop mogelijkheden om te winkelen en te genieten. Maak een ontspannen wandeling door het voetgangersgebied, struin langs kleine boetiekjes of slenter door de winkelcentra. Laat je verwennen door het aanbod van de restaurants en cafés van Rastatt. Van de fijnste gebakjes tot verfijnde Badense keuken en internationale specialiteiten, er is voor ieder wat wils. In de zomer voelt het stadscentrum bijna mediterraan aan. Op de straten, pleinen en terrassen in de stad is het dan gezellig druk. Het is een heerlijke plek om te zitten en te genieten. 
In het gezellige centrum kun je heerlijk winkelen | Ulrike KlumppIn het gezellige centrum kun je heerlijk winkelen | © Ulrike Klumpp

Oerbossen, rivieren en Ried-dorpen

Rastatt ligt midden in de prachtige natuur tussen de Rijn en het Zwarte Woud. De drie Ried-dorpen Ottersdorf, Wintersdorf en Plittersdorf liggen in de directe omgeving van de Rijn en hebben niet voor niets hun naam gekregen. 'Ried' is het Opperduitse woord voor moeras. De Rijnuiterwaarden van Rastatt zijn een van de grootste en mooiste natuurgebieden in Baden-Württemberg. Als het laatste intacte uiterwaardengebied aan de Boven-Rijn, is het een habitat voor vele planten en dieren. Een echt Badens oerwoud dat het beste kan worden verkend tijdens een kanotocht.
Verken de uiterwaarden van de Rijn met een kano | Tobias DreselVerken de uiterwaarden van de Rijn met een kano | © Tobias Dresel

Op pad met de fiets

Rastatt is een ideaal startpunt voor uitgebreide fietstochten in de regio. Neem deel aan een begeleide tour door de Rijnweiden of fiets zelf langs de Rijn en ontdek de Pamina-regio. Dit gebied beslaat delen van de Palts en Baden in Duitsland en de Elzas in Frankrijk en is genoemd naar de karakters Papageno en Pamina uit Mozarts opera "Die Zauberflöte". De fietsroute Murgdal "Tour de Murg" biedt ook veel mooie, schilderachtige uitzichten en is zeer geschikt voor gezinnen. Het Rijnfietspad passeert ook Rastatt. Met een totale lengte van 1.500 kilometer verbindt deze langeafstandsfietsroute de bron van de Rijn in Zwitserland met de monding van de Rijn in Nederland.
Rondom Rastatt kun je heerlijk fietsen | Ulrike KlumppRondom Rastatt kun je heerlijk fietsen | © Ulrike Klumpp

Extra informatie

  • Vanuit Utrecht ben je met de auto 6 uur onderweg naar Rastatt. Met de trein doe je er 5 uur en 15 minuten over, met twee overstappen.
  • 's Zomers komt het culturele leven in Rastatt tot bloei met openluchtconcerten, filmavonden en het grootste straattheaterfestival van Duitsland: tête-à-tête. Dit festival wordt iedere twee jaar georganiseerd.
  • Blijf wat langer om al het moois dat Rastatt te bieden heeft te bewonderen. Je vindt er de mooiste accommodaties voor een ontspannen en comfortabele overnachting. 
  • Wist je dat de Elzas op minder dan tien kilometer van Rastatt ligt? Met de veerboot van Plittersdorf naar Seltz kun je gemakkelijk oversteken, een uitstapje maken naar het naburige Frankrijk en genieten van het savoir-vivre.
  • Rastatt is ook een ideaal startpunt voor excursies, bijvoorbeeld naar het Zwarte Woud, dat je gemakkelijk kunt bereiken via het Murgdal.
  • Andere populaire bestemmingen in de regio zijn de renbaan van Iffezheim, het grootste openluchttheater van Duitsland in Ötigheim, het Unimog Museum in Gaggenau of attractiepark Europa Park in Rust.
Credit header: © Holger Klement

Laat een reactie achter

Dit vind je misschien ook leuk